WTFPL Ne Halt Edersen Et Kamu Lisansı

Açılımı ” DO WHAT THE FUCK YOU WANT TO PUBLIC LICENSE” ve Türkçesi “Ne Halt Edersen Et Kamu Lisansı” olan bir kamu lisansıdır. FSF (Free Software Foundation) tarafından varlığı ve geçerliliği kabul edilmiştir. Ayrıca WTFPL‘nin sitesi www.wtfpl.net

Pazartesi günü İşletim Sistemleri ve Uygulamaları dersinde hocamızın yaptığı lisans çeşitleri sunumundan aklımda kalan tek lisans çeşiti olduğunu söyleyebilirim. Bilirsiniz içinde argo bulununca işte, dikkat çekiyor herhalde. Bunca zaman bu lisanstan nasıl haberim olmadı şaşkınlığı içindeyim. Bundan sonra ticari amaçlı olmayan yaptığım her şey için bu lisansı kullanacağım emin olabilirsiniz.

Ayrıca WTFPL görüp görebileceğiniz en kısa lisans metnine sahiptir. Haydi Türkçesine bakalım.

NE HALT EDERSEN ET KAMU LİSANSI

Versiyon 2, Aralık 2004

Telif Hakkı (C) 2004 Sam Hocevar <[email protected]>

Herkes bu lisans metnini kopyalama ve dağıtma hakkına sahiptir, ayrıca ismi değiştirilmek istenirse, değiştirilmesine de izin verilmektedir.

NE HALT EDERSEN ET KAMU LİSANSI
KOPYALAMA, DAĞITMA VE DEĞİŞTİRME İÇİN
ŞART VE KOŞULLAR

  1. Sadece, NE HALT EDERSEN ET.

Orjinal lisans metni için tıklayın.

Gördüğünüz gibi çok hoş görülü bir lisans. Bu lisans yazılım, yazılı metinler ve sanatsal ürünlerdir. Fakat kullanımı nedense çok az. Böyle bir lisans kullanılmaz mı *** 😀 Benim sitemde sansürü kim koydu **.

Neyse birde sitelerinde kimin yaptığı bilinmeyen, fan yapımı karikatür var, bunu da arkadaşların ellerinden geldiğince Türkçeye çevirdim.

wtfpl karikatür
Büyütmek için görsele tıklayın.

Gnu GPL nin metninin sonundan tam olarak emin olmadan, orda Susan Gates ile bill gates tarafına bir laf vurma olayı olduğunu düşünüyorum. Onların özgürlüğe inanmadığını söyleyerek. Ama dediğim gibi emin değilim.

Orjinal karikatür içinde bana tıklayın.

Keşke herkes bu lisansı kullansa, şimdiki yazılım vs. her şeyde okumaya üşenmemiz için sayfalarca lisans metni var. Hiç birimiz okumuyoruz onları, fakat böyle güzel, açık, anlaşılır ve hoş görülü bir lisans olsa kimse okumaya üşenmez ve kabul etmekten çekinmez. Ne kadar güzel olurdu.

Son paragrafı seo eklentisi “nitelikli bir yazıda en az 300 kelime olması gerekmekte” gibi bir uyarı çıkardığı için yazdım. Ne kadar işe yarıyor bilmiyorum, ama kırmayım kendisini dedim. Bence bu kadar yeter haydin görüşürük.