Esp8266 ve Arduino

Yakın zamanda arduino ve esp8266 modülü geçti elime. Araştırma yaparken farklı sitelerde farklı kullanım ve bağlantı şekilleri gördüm. Bu farklılıklar olayı çözene kadar zaman kaybı ve kullanımda başarısızlık yaşamama neden oldu. Bende bundan sonra bu ikisini bir arada ilk defa kullanacaklar için denk gelirlerse işlerine yaraması için bir yazı yazmaya karar verdim. Baştan söyleyim bu yazıda herhangi bir wifi örneği olmayacak.

Arduino ya hiç bir bağlantı yapmadan önce Arduino IDE de bulunan örnek blink kodunu atın veya içinde serial kullanılmayan bir şeyler varsa olmasında sakınca yok ama varsa birazdan sorun yaratacaktır.

Öncelikle isterseniz esp8266 Buradan modülünüzü güncelleyebilirsin. nasıl güncelleneceğine bakabilirsin. (Ben yaptım)

Esp8266 nın arduino için olan kütüphanesini burada anlatılan şekilde kurun, illa ki gerekecek.

Yukarıdakileri yaptığını varsayarak devam ediyorum.

esp8266 pin haritası

esp8266 pin haritası

 

Modülümüzün pin haritası görselde gördüğünüz şekilde, görmende fayda olduğunu düşündüm.

 

 

 

Modülü arduinoya bağlamadan önce belirtmek istediğim bir nokta var. Sahip olduğumuz bu modül arduinodan bağımsız şekilde programlanabilir ve çalışabilir. Bu yazımın asıl amacı zaten bunu göstermek. Eğer güncelleme işlemini yaptıysanız bağlantı aynı şekilde kalsın. Yok aga ben o siteye girmedim dersen alttaki görseldeki gibi bağlantını yap, sen yorulma diye gittim görseli aldım geldim.

esp8266 arduino bağlantısı

esp8266 arduino bağlantısı

Bağlantımızı yaptıktan sonra arduino ide yi açıp Araçlar>Kart bölümünden “Generic Esp8266 Module” seçeneğini seçiyoruz, bende yok diyorsan başta söylediğim kütüphaneyi kurmamışsındır. Kurdum ama yok diyorsan da kapat/aç düzelir 😀 olmazsa da iki tane vur

Bu seçimleri yaptıktan sonra arduino içine attığımız blink kodunu tekrar açıp farkı görebilmeniz için delay(bekleme) süresini değiştirip (ben arduinoda 1000, modül için 250 yaptım) yüklüyoruz. Ve karşımıza videodaki gibi bir görüntü oluşuyor. Videoda mavi yanıp sönen modülün üstündeki led esp8266nın built-in ledi, kırmızı yanıp sönen de zaten arduinonun. Dikkatinizi çekmek istediğim bir nokta ise arduinoya modülün sadece 3.3v ve gnd pinleri bağlı.

 

Modül kendine bir güç kaynağı bulduğu zaman bağımsızlığını ilan edecek…

Bende farklı yerde 3.3v pinleri görüyor olabilirsin, o tamamiyle kullandığım yan sanayi arduino olmasından kaynaklanıyor. Bir daha ki yazımda daha faydalı ve eğlenceli bir şekilde karşına çıkma dileğiyle…