Ne demek?
Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler (İngilizce adıyla ‘Massive Open Online Course’ ve kısaltmasıyla ‘MOOC’) yeni bir uzaktan eğitim yaklaşımıdır. Ücretli veya ücretsiz alternatifleri bulunan çevrimiçi ortamda verilen dersler ve kurslardır. MOOC teknolojik olanaklardaki gelişmeler ile birlikte internet tabanlı uzaktan eğitimin evrim geçirmesi ile ortaya çıkmıştır yani dersleri günümüz internet teknolojilerinin tüm imkanlarından yararlanılarak oluşturulurlar.
MOOC kavramının ilk kelimesi olan kitlesel (massive), öğrenen grubun sayısına işaret eder. Eğitim programı tasarlanırken bir sınır belirlenmemişse, gerçekten bir sınır yoktur, katılmak isteyen herkes bu programa katılabilir. Açık (open) kelimesi MOOC’un herkes tarafından erişilebilir olduğunu, katılabilmek için genellikle tek bir e-posta adresinin yeteceğini anlatır. Çevrimiçi (online) kelimesi derslerin internet tabanlı olduğunu ve teknolojik olanaklar sayesinde gerçekleştiğini gösteriyor. Tanımın son kelimesi ders (course) ise öğretme-öğrenme faaliyetinin akademik boyutu ile ilgili.
Öğrencilere Faydaları
MOOC öğrencilere, internet bağlantısı olan her yerde eğitim imkanı sağlar. Günümüz bilgisayar teknolojilerinin sanal ortamda sağladığı imkanlarla oluşturulan materyallar öğrenme verimini arttırıyor. Öğrencilerin kendi ders planını ve taslağını tasarlaması sağlanarak, öğrencilere kişilik kazandırmayı ve kalıcı öğrenmeyi sağlamayı hedefler. Hastalık, fiziki engel vs. engeli olanlara rahat bulunduğu her ortamda eğitim imkanı sunabiliyor.
Yetersiz Kaldığı Durumlar
Öğrenciler kendi ders programlarını ve taslaklarını oluşturdukları için bu durum çeşitli zorluklar doğurabiliyor. Yeterli sosyal etkileşim sağlanamadığından bireyin kişisel gelişimi tam olarak olumlu etkilenmiyor. Örgün eğitimde öğretimcilerde olan bir çok sorumluluk bu uygulama da öğrenciye yükleniyor. Ölçme ve değerlendirme sırasında öğrencilerin kopya ihtimalinin olması, ölçme ve değerlendirme kısmının yeterince güvenilir olmadığını düşündürüyor.
MOOC Uygulamaları
Coursera
Stanford Üniversitesi’nden Bilgisayar Bilimleri profesörleri Andrew Ng ve Daphne Koller tarafından kurulmuş bir eğitim platformudur. Dersler Videolar şeklinde yayınlanmaktadır. Konu başlığı yayınlanan dersleri diğer bir çok dile çevirme olanağı avantaj oluşturmakta.
EdX
Uygulamasında öğrencilere 500ün üstünde farklı ders imkanı sunar, alanında öncülerden biri. Büyük teknoloji şirketleriyle yaptığı eğitim iş birlikleri sayesinde dünya genelindeki milyonlarca öğrenciye ulaşmaktadır.
Khan Academy
2004 yılında Salman Khan adlı ABD’li bir finans uzmanının, binlerce kilometre ötede kendisinden yardım isteyen kuzenine internet üzerinden matematik çalıştırma uğraşıyla başlayan süreç, 2006 yılında bu eğitim sürecinin farklı eğitim konularına da uyarlanarak YouTube’a yüklenmesiyle Khan Academy’nin temelleri atılmıştır.
E-Üniversite
2013 yılında E-Üniversite adıyla Türkiyedeki ilk MOOC uygulamasıdır. E-Üniversite evrenseldir ve uluslararası lisans, yüksek lisans ve doktora diplomaları vermektedir.
Microsoft Açık Akademi
Microsoft Türkiye’ nin ücretsiz programlama eğitimi veren uygulamasıdır. Bana göre Türkiyedeki MOOC uygulamalarının en önemli örneklerinden biridir.
Anadolu MOOCs
Anadolu Üniversitesi, “Yaşamboyu Öğrenme Odaklı Dünya Üniversitesi Olma’ vizyonuna ulaşmak amacıyla Anadolu MOOCs adı altında mooc.anadolu.edu.tr/ adresi üzerinden isteyen herkesin alabileceği dersler sunmaktadır.
Kaynaklar
- Carr, N. (2012, September 27). The crisis in higher education, 3. MIT Technology Review. Retrieved May 3, 2015, from http://www.technologyreview.com/featuredstory/429376/the-crisis-inhigher-education/
- Cormier, D., & Siemens, G. (2010). Through the open door: open courses as research, learning, and engagement. EDUCAUSE Review, 45(4) 30-39. Retrieved May 3, 2015, from http://www.educause.edu/ero/article/through-open-door-open-courses-researchlearning-and-engagement
- Glance, D. (2013). The teaching and learning foundations of MOOCs, 4. Retrieved May 3, 2015, from http://theconversation.com/the-teaching-and-learning-foundations-ofmoocs-14644