
Merhaba, bilgisayarımızda Dart ile program geliştirebilmemiz için Dart SDK (Software Development Kit / Yazılım Geliştirme Kiti) kurulumunu yapmamız gerekiyor. Biz burada Dart SDK kurulumunu Windows, Linux ve Mac işletim sistemleri için ayrı ayrı göreceğiz.
Başlamadan önce dilerseniz, bir önceki yazımı okuyarak Dart Programlama Dili hakkında bilgi alabilirsiniz.
İşletim sistemleri olarak ayrılmadan önce, tüm işletim sistemlerinde ortak olan bir konuya değinelim. Dart SDK, “stable” ve “dev” olarak iki farklı kanal üzerinden yayınlanıyor.
Stable(Kararlı Sürüm): Kararlı sürümlerdir, deneysel yenilikler içermez ve herhangi bir hata oluşturma ihtimali düşüktür. Ve bu sürümlerin minimum güncellenme süresi 6 haftadır, daha sık güncelleme almaz.
Dev(Geliştirici Sürümü): Deneysel yenilikler içeren, ön sürümlerdir, Genellikle haftada 1 defa güncellenebilir.
Biz bu yazıda her iki sürüm için, her işletim sistemine kurulumuna bakacağız. Ancak yeni başlayan ve şimdilik Dart SDK üzerinde değişiklik yapmayı planlamayan sizler için stable kanaldan yayınlanan sürümlerin kurulmasıdır.
Bizde Dart SDK’nın sitesinde bulunduğu gibi, indirdiğimiz zaman kabul edeceğimiz hizmet şartlarının uyarısını yapalım.
Dart araçları, Google’a kullanım ölçümleri ve kilitlenme raporlarını gönderebilir. Dart SDK’sını indirerek Google Hizmet Şartları‘nı kabul etmiş olursunuz.
dart.dev
Not: Google Gizlilik Politikası, verileri bu hizmette işlendiğini açıklamaktadır.
Şimdi Dart SDK’nın nasıl kurulacağına Windows ile başlayalalım.
Windows
Windows’a kurulum için iki yolumuz var. Birincisi benimde önerim olan, Chocolatey Windows Paket Yöneticisini kullanmak. Bir paket yöneticisi bir çok açıdan işlerinizi kolaylaştırabilir. Tabi bu yolu kullanabilmeniz için, bilgisayarınızda Chocolatey’in kurulu olması gerekiyor.
Yol #1
Chocolatey komut satırı üzerinden çalışan, kullanıcı arayüzü olmayan bir paket yöneticisi olduğu için, buradan sonraki komutları CMD veya PowerShell ile çalıştırmanız gerekecek. Kurulumun bazı kısımlarında yönetici izni gerekeceği için kullandığınız komut penceresini yönetici izni ile başlatmanız gerekmekte.
Dart SDK’nın kararlı sürümünü Chocolatey ile kurmak için aşağıdaki komutu çalıştırın.
choco install dart-sdk
Veya Dart SDK’nın geliştirici sürümünü kurmak isterseniz, yapmanız gereken aynı satıra bir boşluk bırakıp –dev parametresini eklemek. Aynı aşağıdaki gibi.
choco install dart-sdk --pre
Bu iki komuttan birini çalıştırdıktan sonra Paket Yöneticisi sizden lisansları kabul etmenizi isteyecektir. Bu noktada komut penceresinde “y” yazıp enterlemeniz gerekecek. Birden fazla lisans varsa bu soru bir kaç defa gelebilir. Sorduğu ilk soruda “a” yazıp enterlerseniz, tüm lisansları topyekün kabul etmiş olursunuz ve kurulum devam eder. İşin geri kalan kısmını paket yöneticisi halledecektir.
Güncelleme
Eğer kurulu Dart SDK’yı güncellemek isterseniz, önceki komutlarda “install” yazdığımız yere “upgrade” yazmanız gerekmekte. Kararlı sürüm için;
choco upgrade dart-sdk
Geliştirici sürümü için;
choco upgrade dart-sdk --dev
Yol #2
Dart SDK’nın topluluk destekli olan Kurulum Sihirbazını kullanabilirsiniz. Herhangi bir program kurmaktan farkı olmadan, kurulum yapabilirsiniz. Yapmanız gereken aşağıdaki siteye girip, istediğiniz sürümün kurulum sihirbazını indirip, çalıştırıp, yönlendirmeyi izlemek.
Windows için anlatacaklarımız bu kadar.
Linux
Debian tabanlı linux sistemlerde de iki yol var. Birincisi apt paket yöneticisini kullanarak yüklemek, ikincisi ise Debian Paketi ile yüklemek ancak ben sadece paket yöneticisi ile yüklemeye değineceğim. Debian paketi ile yüklemeyi düşünenler, buradan bakabilir.
Öncelikle paket yöneticimize, Dart SDK’nın kararlı sürüm kaynaklarını ekleyelim. Bu işlemi bir defa yapmanız gerekmektedir. Aşağıdaki komutları sırasıyla komut penceresinde çalıştırın.
sudo apt-get update sudo apt-get install apt-transport-https sudo sh -c 'wget -qO- https://dl-ssl.google.com/linux/linux_signing_key.pub | apt-key add -' sudo sh -c 'wget -qO- https://storage.googleapis.com/download.dartlang.org/linux/debian/dart_stable.list > /etc/apt/sources.list.d/dart_stable.list'
Veya Geliştirici sürümünü kurmak istersek, bir defalık paket yöneticisi kaynaklarımızı ekleceğiz fakat geliştirici sürümü için olan kaynakları ekleyeceğiz.
sudo sh -c 'wget -qO- https://storage.googleapis.com/download.dartlang.org/linux/debian/dart_unstable.list > /etc/apt/sources.list.d/dart_unstable.list'
Paket yöneticimize yeni kaynakları eklediğimize göre kuruluma hazırız. Aşağıdaki komutları verdiğimizde, linux sistemimize Dart SDK’nın eklediğimiz kaynaklara göre kararlı sürümünü veya geliştirici sürümünü kurmuş olacağız.
sudo apt-get update sudo apt-get install dart
Mac
Mac için Dart SDK kurulumuna başlamdan önce Homebrew Paket Yöneticisini kurmamız gerekiyor. Homebrew paket yöneticisini yükledikten sonra devam edebilirsiniz.
Kararlı sürümü kurmak için aşağıdaki komutları çalıştırmanız yeterli.
brew tap dart-lang/dart brew install dart
veya geliştirici sürümünü kurmak için aşağıdaki komutu çalıştırabilirsiniz.
brew tap dart-lang/dart brew install dart -- --devel
Güncelleme
Kurulu olan Dart SDK sürümünü güncellemek isterseniz, aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.
brew upgrade dart
Genel hatlarıyla Dart SDK’nın kurulumu bu kadar. Kurulumu tamamladığımıza göre, Dart dili ile geliştireceğimiz uygulamalar için kendimize bir IDE seçmeliyiz. Bu konu da artık yazının devamına kaldı, tekrar görüşmek dileğiyle…